Op 15 maart kunt u weer eens kiezen voor de provinciale staten. En voor de mensen die in de provincie Groningen wonen heb ik leuk nieuws: uw Visionair des Vaderlands staat op de lijst voor FvD! Voor veel mensen is een juiste keuze maken bij verkiezingen best lastig, maar gelukkig valt het dit keer enorm mee.
Onbelangrijke verkiezingen
De verkiezingen voor de provinciale staten zijn feitelijk niet heel belangrijk, de provincie heeft niet heel veel zeggenschap, laat staan dat de Haagse kartelpartijen gaan luisteren naar eventuele argumenten vanuit een Nederlandse provincie. Rutte en zijn team spelen machtspolitiek in optima forma, een goed argument is daarbij net zo nuttig als een koelkast op de (nog steeds niet smeltende) noordpool.
De verkiezingen kunnen desondanks toch cruciaal zijn voor Rutte. De provincies kiezen immers de Eerste Kamer, en die is in veel gevallen nodig om wetgeving erdoor te krijgen. Als Rutte zijn meerderheid verliest in de Senaat kan dat wel eens verstrekkende gevolgen hebben. Het zou niet het eerste kabinet zijn dat struikelt over de Eerste Kamer.
Twee-partijen stelsel
Zoals gewoonlijk doen er weer heel veel partijen mee. Veel mensen hebben die zogenaamde versnippering in het politieke landschap gezien en bedachten dat de oplossing zou zijn om naar een twee-partijen stelsel te gaan, zoals men de facto in Engeland en de VS heeft. Eenvoudigweg een linkse en een rechtse partij en klaar! Dat maakt kiezen wel zo overzichtelijk en gemak dient de mens.
Dat zo’n stelsel in de praktijk zal leiden tot partijen die op hun beurt weer linkse en rechtse fracties hebben en dus interne ruzies zullen krijgen is logisch, dus echt iets oplossen zal het natuurlijk niet.
Links versus rechts
Daarbij is de scheiding links/rechts niet meer heel helder. De restanten van de Pacifistisch Socialistische Partij (GroenLinks) pleiten nu bijvoorbeeld voor wapenleveranties aan Oekraïne. VVD en PvdA regeerden niet lang geleden gebroederlijk samen, linkse mensen bestrijden tegenwoordig de vrijheid van meningsuiting door Omroep ON! te willen opheffen en democratische partijen te willen verbieden, en ze beschermen religie tegen kritiek. Wat is er nog links aan iemand die de opium voor het islamitische volk verdedigt? Links en rechts zijn verouderde begrippen in een politieke wereld waar de gevestigde orde nog maar aan één belang denkt: dat van het tegen elke prijs weren van nieuwkomers in de politieke arena.
Op een bijzondere manier hebben we dus inderdaad dat veelbesproken twee-partijenstelsel gekregen. Met aan de ene kant het groepje usual suspects als VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66, en aan de andere kant de uitdagers van PVV en FvD.
Uitwisselbaar
De eerste groep is inmiddels volledig uitwisselbaar gebleken. Het maakt geen enkel verschil meer op welke van de bekende partijen u stemt, als er al verschillen zitten in de verkiezingsprogramma’s dan worden die er na de verkiezingen probleemloos uitonderhandeld. Met als voornaamste doel om de status quo toch vooral maar te handhaven. Een baantje voor die hier, een miljardje voor dat vriendje daar, een procentje korting voor de bühne hier en een verhogingkje daar, en men is klaar voor de volgende vier jaar.
De uitdagers zijn zoals gezegd de PVV en Forum voor Democratie. Ook aan die kant van het spectrum is heel veel overlap. Waarbij de PVV hard is naar vooral de moslims, en het Forum voor Democratie het liefst het systeem op de schop wil gooien.
Dat alles maakt de keuze veel eenvoudiger. Er zijn feitelijk maar twee partijen, dus de eerste keuze is welke richting u op zou willen.
Status Quo behouden
Zegt u dat het allemaal wel prima gaat in Nederland, dat er vooral meer op EU-niveau moet worden geregeld, dat de integratie van import-Nederlanders helemaal soepel loopt en dat Europa prima als opvanglocatie voor Afrika, Azië en het Midden-Oosten kan dienen? Vindt u het een prachtig plan om Nederland van het gas af te halen en honderden miljarden aan de klimaatverandering te spenderen? Dan stemt u op de bestaande partijen. Onderling zijn ze het over al deze onderwerpen volledig eens, met hier en daar een procentje verschil.
Maar…vindt u dat de boel wel eens flink op z’n kop gezet mag worden, dat er heel veel problemen te lang onder de diverse Haagsche en Brusselse tapijten zijn geveegd, terwijl non-problemen enorm werden opgeblazen? Bent u van mening dat de invloed van de islam wel wat minder mag en dat de import van mensen maar eens een tijdje gestopt moet worden? Dat de natuur ook prima in staat is om met een beetje meer stikstof te groeien en bloeien? Dan stemt u dus op FVD of PVV.
De EU
Wat veel mensen angstig maakt is de wens tot het uittreden uit de EU. Het klinkt voor hen logischer om de EU wat te hervormen. Voor die mensen die nog de illusie hebben dat de EU met wat juiste maatregelen nog kan veranderen, bedenk dan dit. Al jaren is er een maandelijks verhuis-circus tussen Brussel en Straatsburg. Niemand die het wil, niemand die er belang bij heeft, maar toch gebeurt het. En nog niemand heeft het kunnen stoppen. Als zoiets eenvoudigs al niet geregeld kan worden, hoe groot schat u dan de kans in dat de EU daadwerkelijk gaat hervormen?
Samenvattend hebben we dus twee partijen, de traditionele en de nieuwkomers, het kartel tegen de vernieuwers.
Kiezen is daarmee eenvoudiger geworden dan ooit. U kiest voor de bekende weg of voor vernieuwing. Voor meer of minder EU. Voor meer of minder immigratie. Zo makkelijk is het.
Wat mij betreft is het dus eenvoudig. Stem 15 maart FVD.
Vond je dit artikel leuk om te lezen?
Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn, en het maakt nieuwe artikelen mogelijk.
Voor het verkiezingsprogramma van FVD Groningen klik je hier (PDF)
Geef een reactie