Dit artikel delen?

Met de Europese verkiezingen voor de deur is er één partij die voor een Nexit pleit, de uittreding van Nederland uit de Europese Unie, en dat is natuurlijk Forum voor Democratie.
Alle andere partijen denken dat ’the ever closer union’ weer terug te hervormen zou zijn naar de voormalige EEG. Dan kun je van alles vinden over een Nederlandse uittreding, maar het echte wensdenken zit natuurlijk aan de kant van hen die denken dat de EU terug in haar hok zou kruipen.

Iets eenvoudigs als het afschaffen van het maandelijkse verhuiscircus tussen de twee parlementen in Brussel en Straatsburg kan al niet worden geregeld, denkt u dan echt dat grotere hervormingen van de EU wel realistisch zijn?

Hier volgen dan ook de tien voordelen van een Nexit. Dit onder één voorwaarde: ik ga er van uit dat de Nexit, na een opdracht daartoe door de bevolking via een referendum, op een juiste wijze geleid gaat worden. Een premier die in zijn hart Eurofiel is maar desondanks de Nexit moet doorvoeren zal nooit succesvol kunnen zijn.

Als u gaat roepen dat de Brexit niet succesvol is (wat discutabel is), denk dan vooral dat dat te danken is aan de incompetentie van Boris Johnson, Theresa May en Rishi Sunak.

1. Een eigen munt

Terugverlangen naar de Gulden is niet alleen romantisch, het is vooral economisch solide beleid. Zoals velen al hebben voorspeld voor de introductie van de Euromunt leidt deze ‘one-size-fits-all’-valuta tot onoverkoombare problemen voor zowel Nederland als voor de Zuidelijke landen. Dat zien we nu terug in de gigantische inflatie, veroorzaakt door het te massaal bijdrukken van nieuwe Euro’s. Met de Gulden hebben we de inflatie zelf onder controle, en zullen producten uit Eurolanden steeds voordeliger worden. Uw Franse kaasje, Italiaanse wijn en Griekse olijven elk jaar weer in prijs verlaagd dankzij een stabiele munt. Goed voor hun productie en economie, en goed voor uw en mijn portemonnee. Internationale bedrijven kunnen natuurlijk gewoon in Euro’s, Dollars of Yen blijven handelen als ze dat willen, zoals ze altijd al deden, ook in het Gulden tijdperk.

2. Eigen grenzen

Een land zonder grenzen is feitelijk geen land. Het is een schizofrene situatie dat Nederland niet zelf mag bepalen wie er hier naar binnen komen maar vervolgens wél verplicht is een ieder die hier binnen komt te onderhouden. Alsof u de voordeur open laat staan en verplicht bent iedere binnentreder rijkelijk in te schenken uit uw koelkast. Die voordeur moet dus weer gewoon op slot, en bezoek is van harte welkom op afspraak.

Dat kan alleen na een Nexit, een opt-out zoals Denemarken die heeft bedongen wordt door de Brusselse bureaucraten niet meer verstrekt.

3. Minder regels

Regels zijn de dood in de pot voor een economie. Wie kent er niet het voorbeeld van de bakker die een gladde vloer moest aanleggen in zijn bakkerij op last van de Voedsel en Warenautoriteit, er kunnen immers bacterieën groeien in een ruwe vloer. Waarna de brave bakker de Arbeidsinspectie over de nu gladde vloer kreeg die dit levensgevaarlijk vond, werknemers konden immers uitglijden, de vloer moest toch écht geribbeld zijn.

De schattingen lopen uitéén, maar zo’n 60 tot 70 procent van alle regels komt inmiddels vanuit Brussel. Dat is bijvoorbeeld de reden dat u geen voordelige nieuwe auto meer kunt kopen. De regels vereisen zó veel technologie aanwezig in auto’s en stellen zulke strenge eisen aan van alles en nog wat dat auto’s niet meer te betalen zijn. Gewoon een eenvoudige goede auto zonder al die poespas als lane-assist en andere rijhulpsystemen? Verboden door Brussel.
Alleen na een Nexit kunnen we al dit soort onzin schrappen. Natuurlijk, als we in Nederland auto’s zouden gaan produceren voor de Europese markt zal de fabrikant aan de eisen van de EU moeten voldoen, maar dat is een kwestie van keuze voor de ondernemer in kwestie.

4. Internationale handel

Natuurlijk handelt Nederland voornamelijk met ons natuurlijke achterland: de EU. Beter gezegd: België en Duitsland. Met die twee landen vallen prima afspraken te maken na de Nexit. Handel is altijd voor beide partijen gunstig, anders zou er niet gehandeld worden. Dus ook België en Duitsland willen die handel niet beknotten.

Maar belangrijker nog: het wordt voor Nederland véél eenvoudiger om met al die landen buiten de EU te handelen. Daar zijn slechts bilaterale overeenkomsten voor nodig. En die zijn snel te sluiten. Eén telefoontje naar de Britse premier en handelstarieven en importheffingen over en weer worden geschrapt. Meer handelen met bijvoorbeeld Suriname of Guatemala? Het is allemaal zó geregeld, zonder dat er nog 26 andere landen een plasje over moeten doen. Daarmee kan Nederland al snel een echte neutrale ‘Gateway to Europe’ worden.

5. Neutraliteit

Nederland was tot aan de Tweede Wereldoorlog altijd een neutraal land, en zou dat na de Nexit weer kunnen worden. Het klinkt misschien een beetje saai, maar neutraal zijn biedt een land gigantisch veel voordelen. Neem bijvoorbeeld de miljarden die nu door de EU aan Oekraïne worden geschonken, een neutraal Nederland hoeft daar niet aan mee te doen. Mocht u persoonlijk de Oekraïners wél willen steunen staat dat ieder natuurlijk vrij, organiseer een crowdfunding en maak vooral over wat u missen kunt.

Daarnaast past een neutrale status ook veel beter bij een land dat zich presenteert als land van vrede en recht, met allerlei internationale gremia in Den Haag.

6. Pensioenen

Nederland is binnen de EU eigenlijk het enige land dat gespaard heeft voor de pensioenen. Onze zogenaamde ‘pensioenpotten’ zijn legendarisch. En hoewel onze politici er altijd van overtuigd zijn dat de EU dient om samen te werken is de werkelijkheid, ook wel Realpolitik genoemd, keihard. Andere landen kijken met begerige ogen naar dat spaargeld. De EU is als een groepshuwelijk in gemeenschap van goederen, waarbij Nederland de enige is die een daadwerkelijke bruidsschat meeneemt. En er komt een dag dat dat geld wordt afgeroomd of plots is verdwenen. Dat kan voorkomen worden, maar ook daar is een Nexit een absolute voorwaarde voor.

7. Kosten

Zoals algemeen bekend is Nederland al jaren een netto betaler aan de EU. Al die ‘mooie’ panden, projecten en subsidies, al die salarissen voor al die ’topmensen’ in de EU, hun dienstauto’s, businessclass vliegreizen en hun copieuze maaltijden, we betalen het allemaal.

Het zou jaarlijks vele miljarden schelen als we daarmee zouden stoppen. En in ruil krijgen we daar dan ook nog eens de vrijheid voor terug om eigen beleid te maken. Een win-win situatie, hoewel de Eurocraten daar ongetwijfeld anders over zullen denken.

Als tegenwerping hoor je wel eens dat Nederland ook veel Europees subsidiegeld ontvangt. En dat is natuurlijk een feit, maar echt logisch is het niet om belastinggeld via Brussel weer naar Nederland te sturen. De Brusselse tussenstap overslaan is wel zo efficiënt.

8. Democratie

Hoewel de EU op papier een democratie is, op 6 juni mogen we weer stemmen, is er in de praktijk geen sprake van enige invloed van het volk. Dat is ook logisch want er bestaat geen Europees volk, en zonder demos geen democratie. Een echte democratie neemt beslissingen op een zo laag mogelijk niveau en daarmee zo dicht mogelijk bij de mensen, het zogenoemde subsidiariteitsbeginsel.

Omdat de EU per definitie niet democratisch kan zijn zou iedere democraat tegen dit instituut moeten zijn en daarmee voor een Nexit.

9. Bureaucratie

Stel, je hebt twee bestuurslagen: gemeente en Rijk. Daarmee heb je dan één plek nodig voor overleg. Nu komt er een derde bestuurslaag, de provincie, bij. Dan verdrievoudigd het aantal benodigde plekken. En dus een verdrievoudiging van het aantal ‘benodigde’ ambtenaren.

Er moet immers gesproken worden tussen Rijk en provincie, Rijk en gemeente én gemeente en provincie.

Nu komt er opeens een vierde bestuurslaag bij, de EU. Het aantal plekken waar overleg moet plaatsvinden wordt nu weer verdubbeld, nu zijn er zes plekken waar gesprekken plaatsvinden.

En ja, dat is een serieus probleem, gemeenten hebben ambtenaren die naar Brussel gaan voor allerlei overleg, idem geldt voor de provincies.

Je zou het verborgen werkeloosheid kunnen noemen, maar het is wel een enorme kostenpost. Kosten die via een blauwe enveloppe bij u terecht komen.

10. Vrijheid doet leven

Waarom werkt slavernij eigenlijk niet optimaal? Omdat mensen uiteindelijk het beste functioneren in vrijheid. Mensen die vrij zijn in een vrij en zelfstandig land waar ze oprecht trots op kunnen zijn zullen tot grootse dingen in staat zijn. We hebben het zien gebeuren in de Gouden Eeuw, we zagen het ten tijde van de Bataafse Republiek. En we kunnen het gewoon wéér.

Vrijheid is uiteindelijk de belangrijkste voorwaarde voor voorspoed. En vrijheid kan pas bereikt worden als we zelfstandig zijn. En nee, vrijheid is niet altijd makkelijk, zelfs niet altijd comfortabel.

En op korte termijn kan een Nexit ongetwijfeld wat problemen geven. Maar we hebben nog genoeg sterke schouders om die problemen op te lossen.

Laten we het zien voor wat het is: de relatie met de EU is een toxische relatie. En zoals een scheiding uit zo’n relatie een pijnlijke en soms moeilijke affaire is, uiteindelijk is het altijd beter om uit die relatie te stappen.

Kies voor de Nexit, maak Nederland Neutraal! En stem dus op 6 Juni op Forum voor Democratie.

Belangrijk

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn, en het maakt nieuwe artikelen mogelijk.

Ook het delen van dit artikel wordt natuurlijk heel erg gewaardeerd.