Dit artikel delen?

Beste politici en hen die dat willen worden

We moeten toch even praten. Er was namelijk een tijd dat ‘regeren is vooruitzien’ een gevleugelde term was. Politici wilden nog wel eens naar de toekomst kijken, en ik vrees dat jullie dat eigenlijk niet meer doen.

Waar ik het dan over heb is een eenvoudige vraag: waar gaat Nederland in de toekomst haar geld mee verdienen?

Hoe kun je geld verdienen?

Kijk, geld uitgeven is eenvoudig, dat kan iedereen wel. En toch is dat waar politici zich momenteel voornamelijk mee bezig houden. Overal worden miljoenen en miljarden voor gebruikt, van hulp aan Oekraïne tot aan cash voor huishoudens om de energierekening te kunnen betalen, en er hoeft maar ergens een probleem te zijn en jullie staan op om extra geld te eisen. Maar dat geld moet toch ergens vandaan komen, en het lijkt er op dat dat stukje vergeten wordt. Dat is niet erg voor de korte termijn, voor de lange termijn is het een ramp. Een ramp die je nu ziet aankomen, misschien is het een leuk idee om daar dan eens wat aan te gaan doen.

Laat ik met het begin beginnen. Er zijn in principe maar drie manieren om geld te verdienen: productie, dienstverlening en diefstal.

Productie is natuurlijk het belangrijkst. Als er niets wordt geproduceerd houdt het allemaal op. Huizen, voedsel, kleding, telefoons, het komt allemaal niet uit de lucht vallen maar moet gemaakt worden.

Ook dienstverlening is essentieel. Iemand moet toch de geproduceerde goederen netjes verdelen, er zijn winkels nodig, handelaren, programmeurs die zo’n leuke e-commerce website bouwen, bezorgers en helpdeskmedewerkers. De lijst is eindeloos, en wie het goed doet kan met de juiste dienstverlening goed verdienen.

En dan hebben we natuurlijk nog diefstal. Ook daar kun je rijk mee worden, hoewel dat dan wel ten koste gaat van de maatschappij als geheel. Ik neem aan dat ik dat niet hoef uit te leggen.

Er zijn dus drie manieren van geld verdienen. Voor een land is het vrij belangrijk om te weten hoe je dat in de toekomst gaat organiseren, want zonder verdiensten gaat de welvaart van de bevolking met rasse schreden achteruit. Kijken we nu naar ons land, Nederland, dan zie je dat politici het steeds lastiger maken om geld te verdienen.

Productie in Nederland

Neem de productie. Op basis van rare rapporten over stikstof zijn jullie druk bezig de landbouwproductie te verminderen. Boeren worden min of meer van hun land afgejaagd. Of dat nu wel of niet goed is voor de natuur laat ik maar even in het midden, dat een verlaging van de productie slecht is voor het verdienvermogen van het land als geheel is duidelijk. En idem dito voor de vissers. Een trotse vissersnatie is niet meer, de laatste schepen worden momenteel gesloopt. Weer een stuk productie minder. En hetzelfde geldt voor de telers in onze kassen. Door de enorme prijsstijgingen van gas gaan die langzaam maar zeker allemaal op de fles.

De vloot gaat naar de sloop

Industrie dan? Wat er nog is wordt het leven grotendeels onmogelijk gemaakt vanwege de gigantische energiekosten. Een bedrijf als Aldel in Groningen is al failliet, talloze bedrijven staken of verminderen hun productie vanwege de energiekosten. Er zijn nu eenmaal plekken in de wereld waar de productie aanzienlijk goedkoper kan plaatsvinden. En voor bedrijven die wat minder afhankelijk zijn van energieprijzen hebben jullie al zo veel regeltjes, verordeningen en wetten gemaakt dat ondernemen bijna onmogelijk is gemaakt. Dan kunnen jullie politici heel hard juichen dat er door het verdwijnen van bedrijven minder CO2 wordt uitgestoten, voor wie nog gelooft in de klimaatsprookjes is dat ongetwijfeld prachtig, maar als land gaat het weer ten koste van ons verdienvermogen.

Ook de export van natuurlijke hulpbronnen valt stil omdat jullie geen Gronings gas meer willen winnen, terwijl de kolenmijnen al vijftig jaar gesloten zijn. En wat er nog wordt geproduceerd gaat tegen bodemprijzen naar ‘bevriende’ landen. Ook hier zie je het dus gebeuren: het verdienvermogen wordt vernietigd.

In de toekomst zullen we het dus niet van productie moeten hebben. Een enkele witte raaf als ASML zal wellicht door kunnen blijven draaien, daar kan het land natuurlijk niet op teren.

En de handel dan?

Handel dan? Nederland is van oudsher een handelsnatie. Van Japan en Indië tot Amerika en Suriname, we handelden over de hele wereld. En dat was goede business. Wat we van ver haalden exporteerden we met de nodige winsten naar ons natuurlijke achterland, voornamelijk Duitsland. Prachtig. Maar daardoor leek het alsof dat natuurlijke achterland onze voornaamste handelspartners waren. En besloot de politiek om daar de focus op te leggen. We werden lid van de EU onder de mooie voorwendselen van voorspoed en samenwerking. De praktijk is dat de politiek met de neus naar Brussel is gericht, en daarmee met haar rug naar de rest van de wereld. Dat gaat ons opbreken, want zelfstandig handelsverdragen sluiten met belangrijke landen zoals de BRICS is verboden. Dat maakt de flexibiliteit van Nederland als handelsnatie een stuk kleiner.

Dat natuurlijk naast de talloze geboden, verboden en regeltjes die Brussel over ons uitstort. Laten we er geen doekjes om winden: Nederland is slechts een provincie van de EU. Zelfstandig keuzes maken is er niet meer bij. Op lange termijn is ook handel drijven daarmee een lastig verhaal, want waarom zou dat Chinese containerschip niet in Griekenland of Italië aanmeren als het dan toch door het Suez-kanaal is gevaren?

Onderwijs

Daarbij komt natuurlijk ook nog eens de kwaliteit van het onderwijs. Waar Nederlanders vroeger bekend stonden om hun talenkennis is die grotendeels verloren. Welke leerling heeft er nog Duits of Frans in zijn of haar vakkenpakket? Daarenboven was het beleid jarenlang dat meer mensen ‘hoger opgeleid’ moesten zijn. Om dat te organiseren werd niet zozeer het onderwijs verbeterd maar werden vooral de eisen naar beneden bijgesteld. Algemene kennis ontbeert bij vrijwel alle jongeren ten ene male. Een kwart van de jongeren is functioneel analfabeet. En jullie ‘oplossing’ is natuurlijk niet om dan meer aandacht te besteden aan leesvaardigheid, maar om de communicatie van de overheid te simplificeren.

Logisch gevolg van die ontwikkeling is wel dat het verdienvermogen van Nederland ook niet zal liggen in innovatieve start-ups van slimme jongens en meisjes die iets nieuws bedenken. En als ze dat al zouden doen, dan toch zeker niet in Nederland met haar regeltjes, belastingdruk en bemoeienis op elke vlak. Een slimme meid is op haar emigratie voorbereid.

Dan blijft dus diefstal over als laatste verdienmodel. Als een staat aan diefstal gaat doen zal dat moeten door oorlog te voeren. Een rijk gebied innemen kan nog wel eens rendement opleveren, maar je kunt natuurlijk ook de bezittingen van bijvoorbeeld rijke Russen afpakken. Allemaal leuk en aardig, op langere termijn is het geen oplossing.

Inflatie

Ook een andere vorm van diefstal wordt momenteel volop gepraktiseerd: inflatie. Hoewel de meeste mensen het niet ervaren als diefstal is het dat natuurlijk wel. Door fors geld bij te drukken wordt het geld van de mensen die hebben gespaard minder waard. Hen wordt daarmee welvaart ontnomen, ten koste van degenen die het nieuwgedrukte geld als eerste in handen kregen: de overheid en banken.

Maar ook hier weer blijft de onvermijdelijke conclusie dat het op de lange termijn géén oplossing is.

Welke keuze maken jullie?

Kortom: beste politici, waar zijn we nou helemaal mee bezig? Leg het me alsjeblieft eens uit, waar gaat Nederland over een jaar of tien, vijftien haar geld mee verdienen? Als het niet met productie, handel of industrie kan, waarmee dan wel?

Alles wat nu wordt weggejaagd en afgebroken komt echt niet meer terug. Een land zonder boeren, vissers, industrie en handel is geen land meer. Dat is ten dode opgeschreven.

Nu kan er nog de keuze gemaakt worden om die belangrijke sectoren wel fatsoenlijk hun ding te laten doen. Dat wil zeggen met minder regels, minder belastingen, minder bemoeizucht en het uittreden uit de wurggreep van de EU. Zodat we het vrije en welvarende ‘Zwitserland aan de Noordzee’ kunnen worden met een eigen gasvoorraad die we kunnen benutten voor de eigen welvaart.

De andere keuze is om dat allemaal niet te doen en daarmee het doodsvonnis van de welvaart te tekenen. We hebben dan inderdaad geen uitstoot meer en kunnen heel trots zijn op hoe inclusief en woke we allemaal honger zitten te lijden.

Behalve jullie politici natuurlijk, jullie inkomen zal wel gegarandeerd zijn. Maar is dat echt wat je wil?

Belangrijk!

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn, en het maakt nieuwe artikelen mogelijk.