Voor een andere visie

Zullen we asielzoekers eens serieus nemen?

Dit artikel delen?

Er komen asielzoekers van allerlei pluimage naar Nederland. Ongetwijfeld zitten daar een hoop oprechte gevallen tussen, mensen die daadwerkelijk opzoek zijn naar een veilige plek om te leven. Helaas zitten er ook een hoop gewelddadige types tussen, types waar je het liefst direct afscheid van zou willen nemen. En daar is gewoon een oplossing voor te bedenken.

Visionair des Vaderlands
Voor een andere visie

Tot mijn spijt neemt Nederland als het gaat om asiel wel alle internationale verdragen rondom migratie serieus, maar de mensen om wie het gaat niet. Als we de problemen rondom migratie willen aanpakken zullen we daar toch eens mee moeten beginnen.

Het zijn volwassen mensen

Asielzoekers zijn over het algemeen volwassen mensen. Die moet je ook zo behandelen, het zijn immers geen kleine kinderen. En met volwassen mensen kun je afspraken maken. Sterker nog, aan die afspraken kun je ook consequenties verbinden. Dat is dan een onderdeel van de afspraak.

Dus wat als we nou al die mensen die zich aanmelden in Ter Apel als eerste eens een contract voorleggen? Dat mag best in hun eigen taal natuurlijk. In dat contract nemen we een aantal zaken op. Laat ik een voorzetje geven van hoe zo’n contract eruit kan zien.

Het contract

Beste,

Welkom in Nederland. We doen ons uiterste best om u een prettig verblijf te bieden. Andersom verwachten wij van u dat u ons fijne en veilige land ook zo houdt. Vandaar dat we van u verwachten dat u dit contract tekent. Dit contract is bindend. Mocht u niet willen of kunnen ondertekenen kunnen wij u niet toelaten tot welke procedure dan ook.

 1. Gewelddadig gedrag is niet toegestaan. Mocht u zich schuldig maken aan geweld tegen personen of zaken dan is dat reden om u per direct uit te zetten naar uw land van herkomst.
 2. Liegen is niet toegestaan. Mocht u gelogen hebben over uw afkomst, uw vluchtverhaal, uw motivatie of anderszins dan kunnen we u geen verblijf in Nederland aanbieden, en wordt u teruggestuurd naar uw land van herkomst.
 3. Uw herkomst moet duidelijk zijn. Mocht u niet kunnen bewijzen waar u van oorsprong vandaan komt dan is een verblijf in Nederland niet mogelijk, en zult u uitgezet worden.
 4. Seksuele misdragingen zijn niet toegestaan. Mocht u zich op welke wijze dan ook seksueel misdragen dan kunt u niet in Nederland verblijven en wordt u per direct uitgezet.
 5. Diefstal is niet toegestaan. Ook kleine diefstallen, zoals het stelen van een fiets of producten in een supermarkt worden gezien als onaanvaardbaar gedrag, en zijn voldoende reden om u per direct uit te zetten.
 6. Agressief gedrag is niet gewenst en is reden om u terug te brengen naar uw land van herkomst.
 7. U heeft geen rechten op voorrang op welk vlak dan ook. Zaken als huisvesting dient u zelf en op eigen kosten te verzorgen, zoals allen die hier woonachtig zijn.
 8. U dient zich te houden aan de Nederlandse wet in het algemeen. Dit niet doen zorgt voor het intrekken van een eventuele status en daarbij direct uitzetten naar het land van herkomst.

Door het ondertekenen van dit contract gaat u er mee akkoord dat u in genoemde gevallen het land zult verlaten.

Duidelijkheid

Zo’n contract geeft duidelijkheid aan elke nieuwkomer en dat is hard nodig. Niet alleen voor de immigranten zelf, vooral ook voor de Nederlanders. Alle politici willen zo graag draagvlak voor het asielbeleid, zodra het duidelijk is dat mensen die zich hier niet aan de wet willen of kunnen houden direct uitgezet worden dan zal het draagvlak enorm toenemen.

Nog belangrijker is dat het afsluiten van een contract er voor zorgt dat Internationale verdragen niet geschonden worden. De uitzetting staat immers al in het contract opgenomen, de Nederlandse staat doet niks anders dan zich aan een contract houden.

Bijkomend voordeel is dat dit natuurlijk als een lopend vuurtje door de wereld zal gaan, waardoor Nederland voor hen met snode plannen alvast een stuk minder aantrekkelijk zal worden. Zo ingewikkeld is het allemaal niet, we zouden het morgen kunnen invoeren. Blijkbaar is de wil er niet bij de politici, gelukkig kunt u die politici op 15 maart een beetje bijsturen.

Belangrijk

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn, en het maakt nieuwe artikelen mogelijk.

2 reacties

 1. Hennie

  Nederland is vol. Daklozen worden ook geweigerd als hun opvang vol is. Economie boosts in de regio van herkomst.

 2. Renée Daniëls

  Mooi contract 👍

  Ik heb in de tijd dat ik nog een SP-stemmend SP-lid was iets dergelijks bedacht. Maar dan met het uitgangspunt dat er tijdens de procedure géén toegang is tot de NL-maatschappij. (Verblijf in een centrum op een manier als Tom Hanks op een vliegveld in The Terminal: een soort ‘niemandsland’ dat niet gezien wordt als Nederlands grondgebied.)

  Puntje 5 kan aangepast worden naar diefstal van medebewoners, personeel en de verblijfsfaciliteit zelf; #7 en #8 zijn pas van toepassing voor wie na het doorlopen van de van toepassing zijnde procedure officieel toegang heeft gekregen tot NL.

  Ik mis alleen nog wel een ’tegenprestatie’ van de NL-overheid: als aan alle voorwaarden (o.a. juiste papieren) is voldaan, hoort er voor mij een tijdsbestek bij voor het afhandelen van de aanvraag. Wordt die duur overschreden buiten de invloed van de aanvrager, dan betekent dat automatisch toelating tot NL.

  Klinkt bij elkaar hard, maar dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is en hoe lang.

  (In de tussentijd gaan kinderen én volwassenen natuurlijk binnen de faciliteit naar school.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Visionair des Vaderlands

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑