Dit artikel delen?

Na het aangekondigde vertrek van Sigrid Kaag uit Den Haag was het opeens een hot topic: vrouwenhaat. Maar het spijt me om te moeten zeggen: er bestaat helemaal niet zoiets als vrouwenhaat.

Natuurlijk worden bepaalde vrouwen soms gehaat. De één haatte Margaret Thatcher, de ander had juist weer een hekel aan Ien Dales, en weer een derde vond Hanja Maij-Weggen (wie kent haar nog?) een enorme bitch. Zo hebben we allemaal onze voor- en afkeuren in de politiek, ook als het om vrouwen gaat. Met mannen is dat niet anders, waar de één Pim Fortuyn niet kon luchten of zien richt de ander zijn pijlen op Mark Rutte of Thierry Baudet. Om over de haat die Geert Wilders over zich heen krijgt maar niet te spreken. Is dat dan mannenhaat? Natuurlijk niet, het is niet meer of minder dan het verafschuwen van datgene wat ze doen of waar ze voor staan.

En toch gilde héél links Nederland dat Sigrid Kaag was weggepest vanwege vrouwenhaat. Zou dat nu echt zo zijn? Is Rita Verdonk uit de VVD weggepest vanwege vrouwenhaat? Was het legendarische interview met Ella Vogelaar een kwestie van vrouwenhaat?

Het is allemaal een stuk eenvoudiger. Niet iedereen in deze wereld heeft de gave of de wil om eloquent te communiceren. Een man die domme beslissingen neemt wordt dan al snel een ‘klootzak’ of ‘eikel’ genoemd, een vrouw die hetzelfde doet is dan een ‘kutwijf’ of ‘heks’. Natuurlijk is dat niet leuk, het is nooit leuk om uitgescholden te worden. En wat mij betreft doen mensen dat ook niet, net zoals ik liever niet heb dat mensen door rood fietsen of onnodig links rijden op de snelweg.

Maar met haat heeft het niks te maken. Niemand haat vrouwen, we zijn er allemaal uit één geboren, wat mensen wel haten is dom beleid. Wat mensen haten is een minister die belastinggeld weggeeft aan het buitenland terwijl er in Nederland voldoende urgente problemen niet worden opgelost. Wat mensen haten is een minister die miljarden verspilt aan onzin als klimaatbeleid of stikstofreductie. Misschien leuke hobbies als alle infrastructuur in topconditie is, alle toeslagenouders miljonair zijn en alle Groningers en Limburgers gecompenseerd, om maar een paar dingetjes te noemen, maar tot die tijd vinden mensen het niet prettig om bij te dragen aan de irrationele klimaatangst van een minister en haar clubje. Zeker niet als die ministersploeg weliswaar wordt gesteund door een minieme meerderheid in de Tweede Kamer, maar totaal niet meer door een meerderheid van de bevolking.

Is er haat op internet en dan vooral op ‘de socials’? Natuurlijk is die er. Kijk voor de grap maar eens op de tijdlijn van mensen als Thierry Baudet (Fascist! Nazi!), Geert Wilders of Gideon van Meijeren. Is dat vervelend? Ja zeker, het is niet leuk, maar het hoort er nu eenmaal een beetje bij in de huidige tijd, en gelukkig kent elk platform de mogelijkheid om mensen te blokkeren. Maar heeft het ook maar iets te maken met het geslacht van de politicus in kwestie? Natuurlijk niet.

Elke politicus, man of vrouw, zal door een groep in de samenleving wel gehaat worden. Politici regeren nu eenmaal over het leven en de portemonnee van anderen. En het is onmogelijk om dan iedereen gelukkig te maken, dat is de aard van het vak. Zoals een goede voetballer van Feyenoord gehaat zal worden door Ajacieden en vice versa.

Wil je dat niet? Ga wat anders doen. Maar ga niet zeggen dat de haat komt vanwege je geslacht, want dat is pertinente onzin. Aan de andere kant, onzin verkopen is wel weer inherent aan het vak van politicus. Dat dan weer wel.

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn, en het maakt nieuwe artikelen mogelijk.