Dit artikel delen?

Alle wereldleiders lijken het er wel over eens te zijn, we moeten ‘Build Back Better’. Rutte heeft het er over, Trudeau, Biden en zo kun je een (erg) lange lijst maken van politici die opeens BBB aanhangen, en dan gaat het nu eens niet om de Boer-Burger Beweging of Buik, Benen en Billen.

Build back better lijkt het mantra te zijn dat de Westerse wereld in haar greep heeft. Natuurlijk lees je daarvan maar weinig in de mainstream-media, en moet je naar ‘complot-sites’ om je in te lezen over waar dit hele gedoe vandaan komt. Ik ga het hier niet allemaal bespreken, DuckDuckGo via de Brave-browser is uw vriend als u meer wilt weten. Maar ik ga hier slechts een kleine observatie delen.

Visionair des Vaderlands
Voor een andere visie

Build Back Better is letterlijk vertaald iets beter terugbouwen. En wanneer zou je zoiets gaan doen als politicus? Het zou een logische uitspraak zijn geweest als Winston Churchill deze had gedaan na één van de vele bombardementen op London in de tweede wereldoorlog. “Ja, Hitler heeft London zwaar toegetakeld, delen van de stad liggen in puin, maar we zullen het opnieuw opbouwen, en we will build back better!”

Idem voor een man als Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier van West-Duitsland. Ook hij trof een land aan dat letterlijk in puin lag. Ook voor hem zou Build Back Better een logische uitspraak zijn om het volk te motiveren om het land weer op te bouwen, en ditmaal beter dan het ooit was.

De logica is vrij eenvoudig. Om iets opnieuw, en nu beter, op te bouwen moet het eerst in puin liggen. Zoals de bekende uitspraak luidt: if it ain’t broke, don’t fix it.

Blijkbaar zijn alle Westerse leiders er dus van overtuigd dat het systeem waarin we leven en geregeerd worden kapot is. En dat het daarom tijd wordt voor een great reset. En dat is op zich dan wel weer bijzonder, want heeft u ooit uit de mond van Rutte gehoord dat het hele systeem door en door verrot is, dat de boel in puin ligt en opnieuw zal moeten worden opgebouwd?

Als alle politieke leiders er zo van overtuigd zijn dat er herbouwd moet worden, dan zijn er slechts twee mogelijke opties. Het kan zijn dat onze ‘leiders’ de overtuiging hebben dat het een grote puinzooi is momenteel. De andere optie is dat ze er een puinzooi van gaan maken.

Als het om optie één gaat, het is momenteel een puinhoop, dan zijn de huidige leiders daar toch echt voor verantwoordelijk. Dat zullen ze uiteraard niet toegeven, maar het is een onvermijdelijke conclusie. Gaat het om optie twee, en is men van plan er een rommel van te maken, dan zijn ze daarmee eerlijk gezegd al aardig op weg. In beide gevallen kun je er donder op zeggen dat het voor ‘normale’ mensen geen prettig vooruitzicht zal zijn.