Voor een andere visie

Waarom ik een wappie ben

Dit artikel delen?

Laat ik me even voorstellen: ik ben een wappie

Je hoort de laatste tijd veel over mij en mijn soortgenoten. Ik ben namelijk een wappie. Een heel raar persoon, die niet zomaar alles aanneemt wat in de media te zien of te lezen is. Misschien wil je weten wat mij nu eigenlijk drijft, waarom ik een wappie ben en hoe dat zo is gekomen. Laat ik het dan maar uitleggen.

Eigenlijk ben ik een heel rustig persoon. Het gillen, schreeuwen en stampvoeten laat ik graag aan mensen uit het linkse spectrum over. Die zijn daar veel beter in én hebben er hun verdienmodel van gemaakt, dus op hun terrein begeef ik me niet. Ze verslaan je toch dankzij hun ervaring.

Visionair des Vaderlands
Voor een andere visie

Waarom zou je eigenlijk een wappie zijn? We hebben het toch goed met z’n allen? Wat maakt mij nou toch een wappie?

De opkomst van de term wappie begon natuurlijk met de Corona-pandemie. Terwijl de media moord en brand schreeuwde over deze gruwelijke ziekte vroegen ik en mijn mede-wappies zich vooral af wat dit nou zo ernstig maakte. Goed, er stierven mensen, voornamelijk ouderen, en hier en daar was het druk in de ziekenhuizen. Maar we zagen geen lijken in de straten, geen doodvallende tieners, niets. Wel zagen we dat er opeens geen Influenza meer bestond. Wij wappies zagen dus dat er weinig aan de hand was, men had alleen een nieuw naampje gegeven aan de altijd al dodelijke griep. Geen reden tot paniek dus. Laat staan een reden voor lockdowns, vaccinatieplicht of andere totalitaire maatregelen.

Maar wappies worden niet zomaar wappies, daar was wel wat meer voor nodig dan die pandemie die maar geen échte pandemie wilde worden. De wappie ziet gewoon hoe politici en hun handlangers de afgelopen jaren de boel totaal in het honderd hebben laten lopen, en met hun prima salarissen en arbeidsvoorwaarden vanuit hun ivoren torentjes niet eens meer zien hoe slecht het gaat.

Deze wappie ziet dat de Europese eenwording uitdraait op een drama, stemde daarom tegen de Europese grondwet toen me de kans werd geboden, en werd daarna een oor aangenaaid doordat politici die grondwet als ‘verdrag van Lissabon’ toch invoerden. Deze wappie vroeg niet om de introductie van de Euro als vervanging van de gulden, maar kreeg hem toch. Ik weet wat 2,20371 betekent, en gebruikt dat getal nog wel eens. Om me dan wezenloos te schrikken van wat een litertje benzine, een pakje sigaretten of een biertje in de kroeg tegenwoordig kost. Als ik die kroeg al in mag natuurlijk.

Deze wappie weet dat ik met een snip (dat was honderd gulden) een kar vol boodschappen kon halen bij de Albert Heijn, terwijl ik nu met 40 Euro een lullig mandje bij de Aldi kan vullen.

Deze wappie heeft altijd netjes gespaard voor zijn pensioen, en krijgt nu te horen dat die centen helaas verdwenen zijn, en dat ik moet inleveren. Mijn eigen spaargeld is weg! En uiteraard moet ik nog even wat jaartjes extra doorwerken in een baan die vele collega-wappies niet meer hebben, want die geweldige economie heeft nogal wat mensen buiten het arbeidsproces geplaatst. En helaas, al die goedbedoelde regeltjes om de mensen te ‘beschermen’ zorgen er voor dat geen werkgever nog een vast contract durft aan te bieden.

Vroeger ging ik nog gezellig de stad in om te winkelen. Dat doe ik niet meer, omdat ik het niet meer kan betalen, en omdat de aanblik van al die lege winkelpanden me pijn doet. En ook omdat deze wappie het parkeergeld van vijf euro per uur nog steeds omrekent. 2,20371, weet u nog? En bovendien is die stad helemaal zo gezellig niet meer. Er wordt naar vrouw en dochters gesist, ze worden hoer genoemd, en als je niet uitkijkt wordt je zo voor de sokken gereden door een aso op een scooter.

In mijn woonwijk heeft deze wappie het ook zien gebeuren. Die eerste gastarbeiders, och, die probeerden er nog wat van te maken. De Spanjaarden, de Grieken, de Italianen, de Indo’s, de Vietnameze bootvluchtelingen, de Chinezen, de Surinamers. Ik heb ze zien komen en gaan. En had er geen moeite mee. Ze integreerden, openden een restaurant, scoorden in het Nederlands elftal en je had er geen last van. Ik begon zelfs de knoflook wel te waarderen.

Maar toen kwamen de Islamieten. En daar was wat anders mee aan de hand. Die bouwden een moskee, de katholieke buurtschool moest opeens een islamitische school worden, ze openden belwinkeltjes, waren tot laat op straat, en hun kinderen zorgden voor enorm veel overlast. Die deze wappie iedere week bij opsporing verzocht van kwaad tot erger ziet gaan.

En dan natuurlijk de huizenmarkt. Juichend werd ieder jaar door een makelaar in een iets te glimmend pak met iets te foute schoenen verteld dat de huizenprijzen zo lekker stegen. En dat was goed, volgens het foute pak. Terwijl sommige wappies er hier en daar zeker van profiteerden wisten we ook wel dat woonruimte toch echt een eerste levensbehoefte is. En een prijsstijging van een eerste levensbehoefte is natuurlijk helemaal geen goed nieuws. Ook niet als je het verkoopt met een glad verhaal.

Deze wappie hoorde als sinds de wederopbouw over woningnood. En ziet dat die nood er nog steeds is. Zestig jaar lang roepen dat er nood is en nog steeds geen oplossing, ondanks Purmerend, Almere en Lelystad, en al die lelijke Vinex-wijken. Terwijl overal de ghettovorming erger wordt en er complete wijken te boek staan als no-go area. Een wappie heeft daar zo zijn mening over, en ziet dat kinderen tien jaar op een wachtlijst moeten staan voor een huurwoning die de asielzoeker na een paar weken wachten met voorrang krijgt.

Deze wappie ziet ook dat het gigantische probleem rondom de aanpak van Corona wordt geleid door een minister met bloemschoenen en zonder enige ervaring of aantoonbare kwaliteiten. En hij snapt dat dat niet klopt, want als de crisis echt zo erg is, dan zet je daar iemand met kwaliteit neer.


En ja, belastingen. Ook zoiets waar deze wappie zich aan ergert. Het is leuk om goed te verdienen, maar de enige die er echt lol van hebben zijn de belastingambtenaren. Die pakken meer dan de helft. En wat levert dat nou helemaal op?

Deze wappie maakt zich ook zorgen over de kinderen. Ik zie dat het onderwijs ieder jaar een stukje achteruit gaat. Ik weet nog hoe het op de HBS was, de voorganger van de huidige HAVO. Ik heb talloze onderwijsvernieuwers zien komen en gaan, en schrikt van het erbarmelijke niveau op de huidige scholengemeenschappen. Om meer hoger opgeleiden te krijgen werd niet het onderwijs verbeterd maar werden de normen verlaagd.
En de oude LTS en huishoudschool, we missen ze. We zien dat de arbeidsmarkt ze ook mist, want die stukadoor die Nederlands spreekt is niet te vinden. Een hulp in de huishouding? Vergeet het maar. Onbetaalbaar, onvindbaar, onbetrouwbaar of onverstaanbaar.

Wappies zien dat het helemaal verkeerd gaat. Het is niet erg dat er mensen uit het buitenland hierheen komen, het is het wel erg dat daar belastinggeld voor gebruikt wordt. Laat ze maar komen, maar dan ook helemaal zelf de broek ophouden. Zoals mijn vader dat na de oorlog ook moest.

Ik zie dat iedere regering maar weer voor Sinterklaas speelt in de hele wereld. Van mijn geld. Er wordt continu gepraat over bezuinigingen, maar ik zie ook dat er anno 2021 door de regering ruim 336 miljard Euro wordt uitgegeven, ruim 2,20371 keer zo veel als de 239 miljard gulden in 2000. Deze wappie snapt dat zoiets niet goed kan gaan. Zo lang ik leef geeft de overheid meer uit dan dat er binnenkomt. En de begroting stijgt alleen maar. Zoiets kan niet oneindig doorgaan. En deze wappie wil dus dat er eindelijk eens gestopt wordt met alle onzin waaraan al dat geld wordt uitgegeven. Al die uitgaven aan Griekse reddingen, dure banken en experimentele toneelvoorstellingen komen allemaal uit mijn portemonnee. Een portemonnee die steeds dunner wordt.
Deze wappie laat zich niet meer voor de gek houden door de propaganda. Ik heb zure regen zien komen en gaan, zag gaten in de ozonlaag verdwijnen, zag al talloze doemscenario’s, ik hoorde de alarmbellen al net iets te vaak afgaan. Dus geloof ik er niet meer in. Ik snap dat een lullig klein landje als het onze totaal geen enkele invloed heeft op het wereldklimaat, en snap dus niet dat de politiek daar dan toch tientallen miljarden tegenaan gooit. Om van die lelijke windmolens te bouwen, waarvan de wappie precies weet dat die dingen niets toevoegen.

Ik laat me niet meer gek maken met angstverhalen, maar zie dat van overheidswege de angstscenario’s op school verplicht worden onderwezen aan kinderen die nog geen rekentoets foutloos kunnen maken. Laat staan een zin schrijven zonder SMS-taal erin verwerkt.

Wat ik ook zie is dat er in de jaren zeventig gewoon overal moeders thuis waren om voor hun kinderen te zorgen. En dat dat gewoon financieel kon. Eénverdieners, je moet ze tegenwoordig met een lampje zoeken. Die veel te dure woningen, het dure levensonderhoud, de hoge belastingen, ze zorgen ervoor dat een gezin wel twee inkomens nodig heeft. Waarna deze wappie weer de belastingambtenaar op de stoep krijgt voor de zoveelste extra bijdrage om de kinderopvang betaalbaar te houden. En ik betaal wel weer, maar ik denk: ‘had dan gewoon extra woningen gebouwd en de belastingen niet zo verhoogd, dan was het allemaal niet nodig geweest.’ En de wappie heeft natuurlijk gelijk. Maar het is een gelijk dat ik nooit zal krijgen.

Want ik moet gepaaid worden, denken de politici. Met meer bestuurlijke vernieuwing. Met meer cadeautjes. Met nog meer overheid die alles dit keer echt wel goed zal regelen. Zo beloven ze. En er zal echt geen cent meer naar Griekenland gaan. En ik krijg duizend Euro! En er komt echt geen vaccinatieplicht. En het is echt maar twee weekjes lockdown om de situatie onder controle te krijgen. Echt!

Deze wappie hoort het gelaten aan. Hij trapt er niet meer in. Ik wil gewoon weer een land dat niet doet aan linkse of rechtse hobby’s. Ik wil een land waar je ook ’s avonds veilig over straat kan, waar de accijnzen niet standaard ieder jaar worden verhoogd, waar één publieke zender gewoon objectief nieuws brengt, en waar ik niet verplicht wordt om 560.000 euro bij te dragen aan het salaris van één of andere schreeuwlelijk op de publieke radio.

Als ik dobber-, honger-, of AIDSnegertjes wil helpen dan weet ik het gironummer echt wel te vinden, deze wappie heeft geen regering nodig om dat voor hem te doen. Als ik zelfstandig wil werken dan wil ik dat gewoon kunnen doen. Ik kan prima zelf bepalen wat er in mijn ziektekostenverzekering al dan niet gedekt moet worden. En stop toch eindelijk eens met dat zinloze betuttelen op elk vlak. Heeft dat rookverbod in de kroeg de boel nou echt zo veel leefbaarder gemaakt? Nee toch? Maar ach, die kroeg is nu toch dicht voor mij.

Dat is eigenlijk wat de de wappie tot wappie gemaakt heeft. Het klinkt allemaal zo eenvoudig. En het heeft maar één ding nodig: een politicus die stopt met beloven, en gewoon de snoeischaar zet in al het gratis geld. Een politicus die alle adviescommissies een welverdiende schop onder de kont geeft, die alle lobbyclubs de deur wijst, die het slap geouwehoer benoemt voor wat het is: slap geouwehoer. Een politicus die géén extreme maatregelen neemt tegen virussen die niet extreem zijn.

Veel meer wil deze wappie niet. Alleen weet ik ook nu wel weer dat ik het niet zal krijgen. Want dat is een ding wat zeker is: alle logica is verdwenen uit de politiek. Het gaat over inkomstenplaatjes, tienden van procenten meer of minder, maar de echte problemen staan als een kudde olifanten in de tweede kamer, en geen politicus die er ook maar iets over durft te zeggen.

De wappie wil niet zo veel regels, maar de regels die er zijn moeten dan wel gehandhaafd worden. Ik wil het boerenverstand terug. Het bijhouden van een huishoudboekje, het stoppen met het belerende vingertje, het beëindigen van al die rare oorlogsmissies in landen waar de mensen zelf helemaal geen vrede lijken te willen, dat wil deze wappie.

Ik wil een agent die gezien wordt als mijn vriend, in plaats van een angstaanjagende bonnenjager met een quotum die in zijn weekend onschuldigen op het museumplein in elkaar slaat. Ik wil een openbaar ministerie dat boeven vangt in plaats van rare processen voert tegen politici. Gewoon fatsoenlijke straffen, illegalen die ook daadwerkelijk als illegaal het land worden uitgezet. Allemaal logische dingen. Wie biedt me die logica? De eerste die dat geloofwaardig doet heeft mij, en waarschijnlijk heel veel andere wappies achter zich staan.

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn.

1 reactie

  1. Jastno

    Nou,…..exact dat dus!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Visionair des Vaderlands

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑