Dit artikel delen?

Het lijkt er dan toch echt van te komen, een vierde kabinet Rutte. Je hoeft geen visionair te zijn (maar het mag wel) om te zien dat dit kabinet nu al gedoemd is om te mislukken. Dat Rutte desondanks stug volhoudt zegt eigenlijk al voldoende en is in feite de kern van het probleem: ze hebben de juiste mensen niet.

Je kunt de allerbeste plannen hebben (die hebben ze niet), je kunt de mooiste visie op de samenleving hebben (hebben ze ook niet) en je kunt de meest prachtige ideeën op papier zetten (doen ze ook niet), maar uiteindelijk valt of staat het allemaal bij de mensen die het moeten uitvoeren.

En daar wringt hem natuurlijk de schoen, want wie wil er in hemelsnaam nog in dit kabinet plaatsnemen?

Visionair des Vaderlands
Voor een andere visie

Lachend voor de bus

Wie tien jaar Rutte heeft gevolgd weet hoe de premier leiding geeft aan zijn ploeg. Hij staat achter zijn ministers totdat blijkt dat leugens niet meer voldoende zijn om de Kamer met een kluitje in het riet te sturen, waarna hij zijn minister of staatssecretaris met een brede glimlach opoffert.

Erik Wiebes, Menno Snel, Halbe Zeilstra (hier moest ik me inhouden om niet Halve Zoolstra te typen, maar ik blijf beschaafd), Ivo Opstelten, Fred Teeven, de lijst is eindeloos. Ongeacht van welke partij ze lid zijn, Rutte gooit ze lachend voor de bus. Niet echt een manager waar een mens graag voor wil werken. En bij het aanvaarden van een nieuwe functie is dat toch wel zo’n beetje het eerste waar je naar kijkt: onder welk leiderschap ga je komen te werken en is dat wel toekomstbestendig?

Met het track-record van Mark Rutte zou je jezelf als potentiële minister toch wel meerdere malen achter de oren krabben voordat je ‘ja’ zegt tegen een functie als minister. Wellicht heeft Rutte het als personeelsmanager bij de pindakaas-afdeling van Unilever goed gedaan, als minister-president is zijn blazoen alles behalve ongeschonden.

Lijken in de kast

En dan hebben we natuurlijk nog een flinke stapel lijken in de spreekwoordelijke kast. Daar zou Charles Manson nog jaloers op worden. Daar zitten twee kanten aan. Enerzijds heb je de beruchte ministeriële verantwoordelijkheid, die de nieuwe minister mede verantwoordelijk maakt voor de puinhopen van zijn voorganger. Ga er maar aan staan als, ik noem maar een dwarsstraat, nieuwe minister van financiën die de toeslagenaffaire op zijn bordje gaat krijgen. Elk min of meer gekwalificeerd persoon zou bedanken voor de eer.

En daarnaast is het opruimen van andermans rotzooi natuurlijk nooit een leuke klus. Waarom zou je er aan beginnen, zeker als je die klus moet gaan klaren onder leiding van degene die in eerste instantie al verantwoordelijk was voor de ellende?

En dankzij de maar voortslepende formatie zal je als nieuw bewindspersoon ook nog maar een jaartje of drie kunnen genieten van salaris en dienstauto, daarna zal het hoogstwaarschijnlijk voorbij zijn. Gezien alle ramp-dossiers, aankomende enquêtes en onderzoeken is te verwachten dat het kabinet zelfs eerder zal vallen.

Baantjesjagers

Al met al zal het een heidens karwei worden voor Rutte om überhaupt en ministersploeg samen te stellen die bestaat uit mensen met kwaliteiten anders dan een universitaire graad in baantjesjagen.

Dat blijkt ook al uit de aanstelling van Mevrouw Broekers-Knol op een belangrijk dossier als asiel en migratie. Als dat nu echt het beste is dat de VVD te bieden heeft doet je dat toch het ergste vrezen.

We krijgen dus een ploeg met sub-optimale kandidaten, die ongewenste plannen moeten gaan uitvoeren én ellende van anderen moet gaan oplossen, onder een lachende maar incompetente manager met een minieme meerderheid in de tweede kamer. En als kers op de taart de druk van dramatische peilingen.

Dit is een ‘trainwreck waiting to happen‘, en geen zinnig mens stapt in de sneltrein richting afgrond. Het is dan ook onvermijdelijk dat we onzinnige mensen aan het roer gaan krijgen. Dat kan nooit lang goed gaan. Gelukkig zal Rutte ook daar wel vrolijk om kunnen lachen.

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn, en het maakt nieuwe artikelen mogelijk.