Dit artikel delen?

Veel mensen hebben wel eens gehoord van het zogenaamde Stockholm-syndroom. Maar slechts heel weinig Nederlanders beseffen dat ze zelf aan dit syndroom lijden. Dit terwijl de huidige Corona-crisis helaas laat zien dat een ruime meerderheid van de Nederlanders aan een meer of minder ernstige vorm van dit syndroom lijdt.


Het Stockholm-syndroom is het psychologisch verschijnsel waarbij de gijzelaar sympathie krijgt voor de gijzelnemer. Dit fenomeen kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken als de gijzelaars de politie beletten de gijzelnemer te vangen.

Visionair des Vaderlands
Voor een andere visie

De benaming komt van de Norrmalmstorg-overval van de Kreditbanken aan het Norrmalmstorg, Stockholm (23 tot 28 augustus 1973), toen verdedigden de gijzelaars hun gijzelnemers, zelfs nog ná een 6-daagse gijzeling: tijdens de verhoren hielden ze zich in ten voordele van de gijzelnemers. De criminoloog en psycholoog Nils Bejerot die de politie toen bijstond, gaf uiteindelijk de naam aan het syndroom.

Dit Stockholm-syndroom klinkt voor de normale mens als iets heel aparts in de oren. Hoe kan het dat je jouw gijzelnemer in bescherming gaat nemen? Hoe kan iemand het opnemen voor degene die hem of haar met geweld heeft bedreigd? Er zijn zelfs gevallen bekend van slachtoffers die verliefd werden op de dader. Op kleine schaal zie je het ook gebeuren bij vrouwen die de hun mishandelende man toch in bescherming blijven nemen.

Nu, in de huidige crisis, zie je dat bijna heel Nederland ten prooi is gevallen aan dit Stockholm-syndroom. We worden namelijk allemaal min of meer gegijzeld door de Nederlandse staat. De overheid is de gijzelnemer van vrijwel al haar burgers. Natuurlijk, die burgers kunnen ontsnappen, maar zo eenvoudig is dat niet, en het wordt steeds moeilijker gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat enorm veel Nederlanders graag zouden emigreren, maar de meesten doen het niet. Uit angst voor de kosten of voor verlies aan sociale contacten, of gewoon door een gebrek aan goede alternatieven.

Nederlanders zijn in grote getale verliefd op de overheid, men wil geen kwaad van haar horen. Zelfs als premier Rutte aantoonbaar al jarenlang heeft gelogen blijven ze op hem stemmen. En ook al die andere partijen die er al decennia een sport van maken om te liegen, bedriegen en de burger zo veel mogelijk uit te knijpen kunnen nog gewoon rekenen op een enorm aantal stemmen.

Even voor de duidelijkheid: de overheid slurpt toch echt meer dan de helft van alle productiviteit van haar slachtoffers op. De burgers worden uitgeknepen op tal van manieren, gooi maar eens de tank van je auto vol. We hebben een overheid die haar burgers opzadelt met een politiemacht die op volle kracht bezig is om diezelfde burgers zo veel mogelijk te beboeten voor minieme overtredingen. Een overheid die op vrijwel alles belasting heft. En die onder het mom van een gevaarlijk virus inmiddels actief mensen uitsluit van de samenleving, mensen verbied om ’s avonds op straat te komen, mensen verplicht om thuis te werken, de voorbeelden zijn eindeloos.

Zijn wij gijzelaars van de overheid? We kunnen in ieder geval vaststellen dat de overheid de touwtjes stevig in handen heeft. Je mag geen stap buiten de deur zetten zonder legitimatiebewijs dat je verplicht moet kopen bij: de overheid. Je mag niet zelf bepalen waar je je eigen geld aan uitgeeft, want op alles wordt fors belasting geheven, gecontroleerd door: de overheid. Je mag geen bedrijf beginnen zonder de juiste papieren, uitsluitend verkrijgbaar bij: de overheid. Je kunt niet zelf bepalen hoe je je huis bouwt, of zelfs maar een dakkapel wilt plaatsen, want dan staat hij meteen op de stoep: de overheid. Zelfs om een hengeltje uit te werpen is een vergunning nodig. Uitsluitend verkrijgbaar bij: de overheid. Overtreed je één van deze of tienduizenden andere regeltjes, dan gaat de overheid over tot opsluiting van het individu. Het is duidelijk wie de macht heeft.

Dit kan allemaal zo gebeuren omdat de overheid soeverein heerser is over het stukje grondgebied wat we in dit geval Nederland noemen. Waarom heeft die overheid de macht? Net zoals een gijzelnemer in een bank meestal de enige is met een pistool, heeft de overheid het monopolie op geweld op dit stukje grond. Zonder politie en leger zou de overheid geen lang leven beschoren zijn.
Maar de overheid doet toch goede dingen? Tja, als je de bankovervaller een goed mens wil noemen omdat hij zijn gijzelaars af en toe wat water en brood geeft, dan wel. Als je denkt dat de gijzelnemer een goed hart heeft, omdat hij zijn gijzelaars televisie laat kijken, dan is de overheid goed, want ook die geeft televisie aan haar burgers.

De Corona-maatregelen tonen aan dat de overheid ons allen in een wurggreep houdt. Af en toe laat men die greep wat losser, de gijzelnemer heeft niets aan dode gijzelaars en de overheid heeft niets aan dode belastingbetalers. En blijkbaar heeft het Nederlandse volk massaal een Stockholm-syndroom gekregen. Want bij verkiezingen denken we echt dat onze gijzelnemer menselijker zal worden, dat hij het goed bedoeld. Als er iets gebeurt wenden we ons tot de gijzelnemer met het verzoek om “er wat aan te doen”. Het geeft blijkbaar niet als hij ons daartoe nog wat extra moet uitknijpen. En het boeit blijkbaar niet dat de oplossing nooit diegene is waar je zelf voor gekozen zou hebben.

We moeten echt af van deze gijzelnemer die doet alsof ze het zo goed met ons voor heeft. Met geweld gaan we dat zeker niet bereiken, dat geeft de overheid alleen maar een excuus om nog harder terug te slaan. Maar heel misschien hebben we toch nog een vluchtroute, namelijk verkiezingen. Goed, ook die worden georganiseerd door de overheid, dus echt te vertrouwen is het waarschijnlijk niet, maar we kunnen er ons best voor doen. En dan is er eigenlijk maar één echte optie: Forum voor Democratie. Maar wat u ook stemt, als het maar niet één van die partijen is die al jarenlang de scepter zwaaien. Daar gaat u, hoe sterk uw Stockholm-syndroom ook is, zeker niks goeds van kunnen verwachten.

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn.