Dit artikel delen?

Je hoort het vaak de laatste tijd als het gaat om wel of niet vaccineren. “Je hebt toch gewoon een keuze?” zeggen ze. “Maar ja, keuzes hebben nu eenmaal gevolgen.”

Mensen die dat stellen snappen het begrip ‘keuze’ niet helemaal.

Eigenlijk is het niet heel ingewikkeld. Een keuze heb je pas als je de volledige vrijheid hebt om ‘nee’ te zeggen. Al het andere is dwang. Als ik je vraag of je liever anaal of vaginaal verkracht wilt worden dan geef ik je een keuze, en afhankelijk van je geslacht en seksuele voorkeur zou je die keuze kunnen maken. Maar het zou pas echt een keuze zijn als je kunt zeggen dat je het hele idee van verkracht worden toch niet zo heel leuk vindt, en dat je er voor kiest om niet verkracht te worden.

Visionair des Vaderlands
Voor een andere visie

“Ja maar,” hoor ik een enkeling dan nog zeggen, “we hebben dit nu eenmaal democratisch besloten.”

En ook dat argument gaat niet op. Want om bij de vergelijking met verkrachting te blijven, stel dat er nu drie mannen om je heen komen te staan. Wederom met de vraag of je liever anaal of vaginaal verkracht wilt worden. Gelukkig zijn dit hele nette heren, ze bieden je aan om er wel netjes over te stemmen, democratie is een groot goed. Heel vervelend voor je dat jouw drie aanstaande verkrachters allemaal voor verkrachting stemmen. Maar goed, je had een stem en een keuze, toch?

Een keuze hebben betekent niet meer of minder dat je ook ‘nee’ kunt zeggen. En dat geldt zeker als het gaat om jouw lichamelijke integriteit. Het inspuiten van lichaamsvreemde vloeistoffen in jouw lichaam is, hoe je het ook wendt of keert, nu eenmaal een inbreuk op die lichamelijke integriteit. Zelfs al zou uit onderzoek blijken dat je véél gezonder en gelukkiger wordt van die injectie.

Langzaam maar zeker gaat de overheid momenteel steeds verder met haar dwang tot vaccinatie. In mijn omgeving zie ik steeds meer mensen die dan toch maar kiezen voor de prik, want ja, je moet toch door met je leven. Mijn hoop is vooral gevestigd op al die mensen die ‘nee’ blijven zeggen. Ook op al die andere terreinen waar de overheid je tot van alles verplicht. Het blijft toch jouw lichaam en jouw leven. Hou dat zo!

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn.