Voor een andere visie

Klimaatpropaganda

Dit artikel delen?

Je ziet het overal, de propaganda over het zogenaamd veranderende klimaat. Waar moet een propaganda-verhaal aan voldoen?
Een goed propaganda-verhaal ligt er niet al te dik bovenop, het moet het onderbewustzijn motiveren om bezorgd te worden over het klimaat. Om vervolgens de ‘leiders’ te gaan volgen die dit klimaatprobleem zeggen te gaan oplossen.
Een goed propaganda-verhaal is bij voorkeur niet te eenvoudig te controleren, bevat grote getallen omdat mensen daar niet zo goed in zijn om te verwerken in hun hoofd én als het even kan bevat het verhaal aaibare dieren. Mensen maken zich nu eenmaal drukker over ijsberen (zacht, knuffelbaar) dan over ratelslangen.

IJsberen

De Telegraaf komt met een artikel

De Telegraaf doet vandaag, 8 december 2023, een mooie duit in het zakje.

Natuurlijk staat een propaganda-verhaal niet achter een betaalmuur. Dat is altijd een eerste indicatie dat een artikel propaganda is. Je kunt de link dus gewoon openen zonder fratsen.

De kop begint al goed, typisch zo’n ‘clickbait-kop’: “Tientallen Zimbabwaanse olifanten sterven door uitdroging natuurpark”

Heel subtiel hebben ze alvast knuffelbare dieren ingevoegd -wie houdt er niet van olifanten?- maar ze laten de link met klimaatverandering nog even liggen. Olifanten zorgen voor klikken, alarmisme niet.

In de eerste alinea wordt de link natuurlijk al wel gelegd:

“HWANGE – Tientallen olifanten zijn van dorst gestorven in het populaire Hwange National Park in Zimbabwe. Natuurbeschermers vrezen dat er nog meer olifanten zullen sterven door de droogte die wordt veroorzaakt door klimaatverandering en het wereldwijde El Nino-weerpatroon. Dat schrijft persagentschap Reuters.”

Bronvermelding

Let ook op de bronvermelding. Door de bron bij Reuters te leggen is de Telegraaf ingedekt. Ze doen niet anders dan een gerenommeerd persbureau te quoten, toch?

Ook is Hwange lekker ver weg, geen Nederlander in de buurt die het verhaal zal kunnen bevestigen of ontkrachten vanuit persoonlijke ervaring.

Wat de Telegraaf ook leuk doet is klimaatverandering én El Nino noemen. Daarmee vang je meteen alle eventuele kritiek af. Slim.

Natuurlijk volgt er een zielige foto van een dode olifant die ik hier niet ga plaatsen vanwege copyright. Maar zo’n foto is het dierlijke alternatief van het kindje met oedeembuikje en vliegen in zijn oog. De Telegraaf noemt het een ‘illustratief beeld’. Kortom: het zegt niks, het is slechts een stock-foto van een dode olifant. Maar de emotionele lading is bereikt, en daar gaat het om. De lezer moet emotie voelen bij het lezen van propaganda.

Maar we gaan verder:

“De seizoensgebonden El Nino, die het hele jaar door voor warmer en droger weer zorgt, is volgens wetenschappers verergerd door de klimaatverandering. Dit is een van de zorgen die tijdens de klimaattop COP28, die momenteel in Dubai gehouden wordt, besproken wordt.”

Daar komen de wetenschappers! Natuurlijk zonder naam en toenaam, gewoon ‘wetenschappers’. Het kan Jantje zijn met zijn scheikundedoos op zolder, we weten het niet.

Wat wel bijzonder is dat er sprake is van een seizoensgebonden fenomeen (El Nino) dat blijkbaar het hele jaar voor ander weer zorgt. Dat is niet helemaal hoe seizoenen werken. Maar een kniesoor die daarop let.

Zoals wijlen professor Jonathan Daly al in de jaren negentig aantoonde is El Nino een heel normaal fenomeen.

Geen prettig fenomeen, dat niet, maar met menselijke invloed heeft het niks te maken.

Natuurlijk wordt wel de klimaattop in Dubai even genoemd. Want beste lezer, je bent nu emotioneel over dode olifanten, dit is hét moment om jou ervan te doordringen dat de boven-ons-gestelden daar écht nuttig werk doen.

Daphine Madhlamoto

Dan lezen we dit:

“Er stroomt geen grote rivier door het Hwange park en de dieren zijn daardoor afhankelijk van de door zonne-energie aangedreven boorgaten, aldus een functionaris van de Zimbabwaanse Parks and Wildlife Authorities. „We zijn afhankelijk van kunstmatig water omdat ons oppervlaktewater is afgenomen. Omdat olifanten afhankelijk zijn van water, zien we meer sterfgevallen”, vertelde Daphine Madhlamoto, hoofd ecoloog van Zimparks in Hwange National Park, aan Reuters.”

Mevrouw Madhlamoto is ongetwijfeld een kundige dame, maar expertise over het klimaat lijkt ze niet te hebben. Ze geeft aan expertise te hebben in een aantal zaken, maar weer en klimaat zitten daar niet tussen.

Dat geeft ook niet, wat wel geeft is dat er blijkbaar water uit boorgaten moet komen. De dieren drinken dus al jaren uit de put. Ze leven feitelijk niet in het wild, maar in een door mensen beheerd park. Een erg groot park, dat wel.

Een mooie, menselijke oplossing natuurlijk, maar met natuur heeft het niks te maken. Blijkbaar leven er te veel olifanten voor de draagkracht van het gebied. En dat is ook precies wat men zegt in Zimbabwe. Op 25 september beweerde minister Mangaliso Ndlovu dat de waterproblemen onder controle zijn, maar dat er een overpopulatie aan olifanten is.

Dat is dus allemaal geen gevolg van klimaatverandering, maar het is hoe de natuur werkt. Ga je ingrijpen door meer waterputten te maken zullen er uiteindelijk meer olifanten komen, meer dan het gebied kan verdragen. Met als uiteindelijk resultaat dat de zwakste exemplaren zullen sterven. Het is “the circle of live” in de praktijk.

We gaan verder

De Telegraaf gaat verder met Reuters quoten:

“Reuters zag tientallen olifantenkadavers in de buurt van waterpoelen en parkfunctionarissen zeiden dat andere olifanten in de bush zijn gestorven en een prooi vormen voor leeuwen en gieren. „Het park is getuige geweest van de gevolgen van klimaatverandering. We krijgen minder regen”, zei Madhlamoto.”

Minder regen. Oftewel droogte, wat een alleszins normaal fenomeen is. Of wij hier nu in Tesla’s of dikke diesels rijden, het zal geen verschil maken. Maar leg dat maar eens aan GroenLinks uit. Jij als lezer moet in ieder geval een schuldgevoel krijgen. Die dode olifanten? Jouw fout!

“Het regenseizoen in Zimbabwe loopt van november tot maart, maar tot nu toe heeft het dit jaar nauwelijks geregend. Volgens de Meteorologische Dienst van Zimbabwe wordt verwacht dat de droogte tot 2024 zal aanhouden.”

Dat kunnen we natuurlijk even controleren, zou de Piet Pelleboer van Zimbabwe dat goed zien? Volgens het UK Met office in ieder geval niet. De komende dagen komen er “heavy showers”.

Maar de propaganda werkt natuurlijk niet als je in de krant zou schrijven dat het probleem waarschijnlijk over een paar dagen is opgelost omdat het weer nu eenmaal gewoon zijn gang gaat. Soms regent het, soms niet. Het is niet anders en zal ook nooit anders worden. Tenzij we echt een ijstijd induiken natuurlijk, dan zal het vooral sneeuwen.

“Zimparks zegt dat dieren gedwongen worden om lange afstanden af te leggen op zoek naar water en voedsel en dat verschillende kuddes olifanten zijn overgestoken naar buurland Botswana. Natuurbeschermingsorganisaties proberen extra water te leveren door waterputten te ontsmetten en meer water door zonne-energiebronnen te pompen om de crisis te bestrijden.”

Lange afstanden afleggen. Ja, dat doen olifanten nu eenmaal. Het is hun manier van leven. Olifanten kunnen zo’n 195 kilometer per dag afleggen, maar gemiddeld lopen ze zo’n 20 tot 25 kilometer per dag. Als een olifant de Nijmeegse vierdaagse zou moeten lopen zou hij daar in ieder geval geen blaren van krijgen.

En dan alweer de laatste alinea:

“Zimbabwe heeft een olifantenpopulatie van bijna 100.000 olifanten, maar eigenlijk slechts de capaciteit voor iets meer dan de helft van hen. Dat betekent dat de nationale parken overbelast zijn, aldus Zimparks”

Ah, op de valreep nog even de grote getallen! Honderd-duizend! Da’s een hoop olifanten!
Maar de conclusie: het is dus geen probleem van klimaat, droogte of andere zaken waar men onder het genot van een goed glas in Dubai over kan kletsen, het is een kwestie van te veel olifanten op een te klein oppervlak. Dan weten we dat ook weer.

Mocht er straks tijdens het kerstdiner iemand beginnen over klimaat en hoe erg het is dat daardoor olifanten sterven, dan weet u waar de onzin vandaan komt, en kunt u het met feiten weerleggen. Fijne feestdagen!

Belangrijk

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Volg deze link, en doe een éénmalige donatie of wordt vaste donateur! Eeuwige dank zal jouw deel zijn, en het maakt nieuwe artikelen mogelijk.

Ook het delen van dit artikel wordt natuurlijk heel erg gewaardeerd.

1 reactie

  1. Fred Hartsuiker

    “Klimaatpropaganda”
    Dat heb je weer keurig, feitelijk en gedegen ontrafeld 😉
    Hartelijk dank en succes nog verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Visionair des Vaderlands

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑